kuchnia włoska Kraków

Idealną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, jaki idealnie połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jednak które z nich będzie najbardziej dobre? Przeważnie jest tak, że najprawidłowiej dobrać wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tu mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o trafnej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w centrum Krakowa

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i w wielu przypadkach mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bez liku przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco o wiele bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak również Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dość odpowiednio z serem, w związku z tym zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu należytego jako o okazji do tego, by spróbować trochę bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są następnym olśniewającym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

ADD YOUR COMMENT